-Over mij-

Naast verlos- en en postpartumkundige ben ik moeder van 2 kleine jongens Finn en Tom! Ik vertel je graag wat meer over mijzelf en hoe ik De Postpartumkundige ben geworden.

Ik werkte vanaf 2007 met veel plezier fulltime als verloskundige. Mijn werk bestond uit de begeleiding van (en voorlichting over) zwangerschap, bevalling en het kraambed.

Na een jaar of 8 voelde ik dat het tijd was om naast mijn werk als verloskundige nieuwe uitdagingen te zoeken. Ik volgde een Master of Education aan de VU en heb daarna 2 jaar les gegeven aan studenten Verloskunde. Dit was ontzettend leuk om te doen, maar ik miste de maatschappelijke bijdrage die ik kon geven als verloskundige en het contact met de moeders.

In 2016 werd ik zelf moeder. Na een zwangerschap vol complicaties (ik kreeg zwangerschapsvergiftiging, ook wel pre-eclampsie genoemd), beviel ik 5 weken te vroeg door middel van een spoedkeizersnede. Niet helemaal wat ik voor ogen had maar soms loopt het leven anders. Ik ben vrij nuchter en praktisch van karakter dus ik was al lang blij dat ik na 2 weken samen met mijn baby naar huis mocht om het ‘normale’ leven weer op te pakken. En dat ging een stuk moeilijker dan ik had gedacht.  

Ik kampte met veel na-effecten van de pre-eclampsie en vond het leven in mijn nieuwe rol eigenlijk niet leuk. Ik miste het contact met andere moeders en een persoon met wie ik kon sparren als ik tegen dingen aanliep. Opeens besefte ik me hoe groot het contrast was in de begeleiding die je als zwangere krijgt en die als moeder. In de zwangerschap is alles erop gericht om vrouwen goed voor te lichten over deze belangrijke periode en worden er vele cursussen gegeven over de bevalling. Gek genoeg maar heel weinig over de periode daarna. Juist wanneer je baby is geboren, begint je leven als moeder pas echt.

Gelukkig had ik, naast de nodige medische kennis, veel geleerd van de kraamvrouwen en kraamverzorgsters die ik tijdens mijn werk had begeleid. Tijdens mijn herstel heb ik hier voordeel van gehad, al duurde mijn herstel bijna 2 jaar.

Ik wist….dit kan anders. Ik ben me daarom gaan verdiepen in deze periode en steeds vaker kreeg ik via mijn netwerk vaders en moeders die contact met mij zochten wanneer zij tegen problemen aanliepen.

Keer op keer gaven zij terug dat ze zo graag begeleiding hadden gewenst in deze periode en vroegen zich af waarom er tijdens de zwangerschap zo weinig over deze periode wordt verteld. Waarom er geen groepen worden georganiseerd waar je na je bevalling terecht kunt met vragen? En waar je andere moeders kunt ontmoeten. En zo ontstond het plan om mezelf in deze periode te specialiseren en dit ‘gat’ in de markt te dichten.

In 2019 werd ik opnieuw moeder. Ook deze zwangerschap en bevalling verliep niet zonder complicaties maar ik was dit keer goed voorbereid.  Dit heeft een immens verschil gemaakt. Doordat ik deze keer goed was voorbereid, heb ik veel meer van deze kraamtijd kunnen genieten. Met veel meer rust en liefde voor mijzelf en mijn gezin en dat heeft een enorme positieve impact gehad op mijn kraamtijd en het gehele eerste jaar. Ik vond het verschil zo groot dat dit het laatste zetje was om het roer echt om te gooien en ‘De Postpartumkundige’ op te richten!

Voorbereiding
Kraamtijd

1-op-1
Begeleiding

Moeder
groepen